Zekat Bağışı
Zekat, akıl baliğ olan Müslümanın nisap miktarı (80.1 gr altın) mala malik olması halinde yılda bir defaya mahsus olarak 1/40 oranında vermesi gereken maddi bir ibadettir.
Zekat fakirin zengin üzerindeki hakkı, dünya nimetlerinin muhafazası için manevi bir sigorta ve maddi manevi bereketlere vesile olan bir ibadettir. Zekat malı artırr bu hususta Rabbimiz buyuruyor ki: “Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” (Bakara Suresi, [2:261])
Zekat Kimlere Verilebilir Kimlere Verilemez ?
Zekatın kimlere verileceği hususunda yüce kitabımızda Tevbe Sûresi 60. Ayette şöyle buyrulur; “Bunlar; fakirler (yoksullar), düşkünler, esaretten kurtulacaklar (âzat edilecek köleler) borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar ve zekât toplamakla görevlendirilen memurlardır. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilen ve hikmetle yönetendir.
Zekat anne, baba, dede, nine çocuk ve torunlara verilemez bununla birlikte karı koca da bir birlerine bakmakla yükümlü oldukları için bir birlerine zekat veremezler, camii, okul ve yurt inşaası ve giderleri için yapılan yardımlar zekat olarak sayılamaz. Zekat gayrimüslim ve nisap miktarı paraya sahip olana da verilemez.
İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler.
Bakara / 277. Ayet